Gå til indhold
Velkommen til Padellife - din padelekspert!
Velkommen til Padellife - din padelekspert!
Den store padelordbog

Den store padelordbog

Med padelsporten følger en masse nye udtryk, som man lige skal lære at kende. Derfor har vi udarbejdet en padelordbog, hvor vi forklarer termerne i padel. I ordbogen finder du blandt andet slagene i padel, banens bestanddele og turneringersformater som Americano og Mexicano. Som prikken over i'et har vi også krydret ordlisten med diverse slangudtryk fra padelverden. Vi klæder dig med andre ord på til at opbygge det ultimative padel ordforråd - ikke fordi du skal lære alle udtrykkene udenad - du kan sagtens bare slog op i ordbogen og bruge den som dit padelleksikon, når der er et udtryk, som du ikke er stødt på før. 

Padelsporten startede i Mexico og har sit epicenter i Spanien, hvorfor der forekommer mange spanske termer i padel. I flere tilfælde har vi beholdt de spanske termer i padelordbogen, da det ofte også vil være dem, der bruges frem for en oversættelse til dansk. Desuden vil folk med en baggrund i tennis nikke genkendende til mange af termerne, da flere af navnene på padelslagene og scoresystemet også finder anvendelse i tennis.

Padel ordliste

A

All: Dette indikerer, at stillingen i et parti er lige. Som man også kender fra tennis, kan det eksempelvis stå "á 30" eller "30 lige" (eller "30 all" på engelsk).

Americano: Populært turneringsformat i padel bestående af flere runder, hvor spilleren skifter makker og modstadere hver runde, så alle når at spille mod alle. Til sidst tælles den samlede score sammen for hver enkelt spiller. Vinderen er den, der har vundet flest point gennem runderne. Americanoen bruges af mange padelspillere som en social turneringsform, hvor man kan spille mod nye modstandere og udvide sit netværk i sporten. Se evt. også Mexicano, der er et andet populært turneringsformat i padel. 

B

Backspin: Når du 'cutter' i bolden ved at sætte skru i og give den et lavt opspring. 

Baghånd: Et slag der slås fra den modsatte side af din dominerende side. For eksempel hvis du er højrehåndet og slår til bolden fra din venstre side, hvilket kræver, at du fører slagarmen indover kroppen til den anden side. De fleste spillere finder det vanskeligere at slå baghånd end forhånd. 

Bajada: Fra det spanske "at hente ned" kommer dette offensive slag, hvor spilleren fra bag i banen slår bolden oppe fra et højt kontaktpunkt og nedad.  

Bandeja: Et af de mest brugte slag i padel. Det er et defensivt overhead-slag ofte brugt med backspin, hvor man forsøger at holde sin position ved nettet og tvinge modstanderne tilbage på banen. Kommer af det spanske ord for bakke, og refererer til vinklen, man holder battet i, når man træffer bolden, hvilket leder tankerne hen på, når en tjener serverer mad på en bakke i en restaurant.  

Banebelysning (HID): HID (Højintensitetsudladning)-belysning omfatter metalhalogenlamper og højtryksnatriumlamper. Metalhalogenlamper giver et klart hvidt lys, der minder meget om naturligt dagslys. De har fremragende farvegengivelsesegenskaber, hvilket er vigtigt for nøjagtigt at opfatte boldens bane og hastighed. Højtryksnatriumlamper udsender et gulligt-orange lys og bruges ofte som sekundær belysning for at forbedre den generelle synlighed. HID-belysning giver generelt et højt belysningsniveau og sikrer god synlighed over hele banen.

Banebelysning (LED): LED (Lysemitterende dioder)-banebelysning er blevet mere populært i de senere år på grund af dens energieffektivitet, lange levetid og fleksibilitet. LED-lys giver øjeblikkelig belysning, hvilket eliminerer behovet for opvarmningstid. Det har også den fordel, at det er retningsbestemt, hvilket giver bedre lys-kontrol og mindre lysforurening. LED-belysning kan let dæmpes eller justeres for at opfylde specifikke belysningskrav. Derudover er LED'er miljøvenlige, da de ikke indeholder kviksølv eller andre farlige materialer.

Blokering: Defensivt slag som typisk benyttes af spilleren ved nettet til at returnere et hårdt slag mod kroppen. 

Boast: Når man slår bolden over på den anden side af nettet via glasset. Slår man bolden i glasset på bagvæggen på ens egen side, er det et defensivt slag og typisk sidste udvej for at forsøge at lobbe bolden over modstanderne. Glasset på sidevæggene bruges af nogle som en variation i spillet for at overraske modstanderne med en anden vinkel. 

Break: Servegennembrud. Når det servende par taber partiet.

C

Carbonfiber: Materiale som grundet sin lave vægt og store holdbarhed ofte benyttes i fremstillingen af padelbattets ramme og overflade.  

Chancletazo: Aggressivt forhåndsslag hvor en spiller ved nettet slår hårdt og fladt for at afgøre duellen.

Chiquita: Betyder "lille en" på spansk og er et blødt slag fra bagbanen, der dykker og lander nede i fødderne på modstanderne fremme ved nettet. 

Contrapared: Defensivt slag hvor man som sidste udvej returnerer bolden via bagvæggen. 

Cuchilla: Det spanske ord for "knivblad", der refererer til en aggressiv form for bajada fra bagvæggen, hvor man sætter sideskru i bolden.

D

Deuce: Når stillingen i et parti er 40-40. Afhængig af scoresystemet kan man spille Golden Point (næste point vinder partiet), eller man kan spille videre som i tennis, hvor man skal vinde partiet med to overskydende points. 

Dobbeltfejl: Når serveren misser både sin første- og andenserv, så modstanderne derfor får pointet. 

Dormiloña: Et drop shot hvor modstanderne har slået bolden i bagglasset, så bolden springer helt tilbage til nettet, hvor det modtagende par forsøger at afgøre duellen med et slicet drop.

Doble pared que abre: Når bolden først rammer sidevæg og derefter bagvæg, før den bliver returneret. 

Doble pared que cierra: Når bolden først rammer bagvæg og derefter sidevæg, før den bliver returneret. 

Doble toque: Dobbeltslag hvor bolden rammer battets overflade to gange i samme bevægelse.

Dobles paredes: Når bolden rammer to vægge, før den returneres.

DPF: Forkortelse af Dansk Padel Forbund. Hvis du overvejer at spille padelturneringer i forbundsregi, støder du f.eks. på turneringer som DPF25 og DPF400. Tallet efter "DPF" dækker over hvor mange ranglistepoint, som turneringsvinderne får.  

Drop in: Socialt turneringsformat hvor man kan møde op uden makker og blive parret med de andre fremmødte.

Drop shot: Et kort og lavt slag hvis formål er at hoppe to gange, før modstanderen kan nå det. Drop Shot er i øvrigt også navnet på et padel brand. 

E

EVA: Type af skum med en høj absorberingsevne benyttet i kernen af padelbat. Hårdere end typen Foam. EVA står for "Ethylene vinyl acetate".

F

Foam: Type af skum oftest benyttet i kernen af de blødere padelbat. Foam skum er blødere end EVA skum.

ForhåndEt slag der slås fra din dominerende side. For eksempel hvis du er højrehåndet og slår til bolden fra din højre side. De fleste spillere finder det lettere at slå forhånd end baghånd.

Fryser: Strategi hvor det ene makkerpar slår flest mulige bolde til den samme spiller hos modstanderneparret. Det kan dels udmatte personen, der spilles på, og dels frustrere makkeren, der ikke får nogen bolde at arbejde med. 

Fuera/Fuera de pista: Når en spiller returnerer bolden uden for banen, kaldes det almindeligvis "fuera" eller "fuera de pista" på spansk. Situationen opstår typisk, når det ene par smasher bolden ud over banens vægge, og en spiller fra det andet par løber ud af døren og får bolden bolden i spil.

G

Gancho: Defensivt overhead slag der ofte bruges til at genvinde positionen ved nettet. Slaget minder om en bandeja, men bliver slået uden spin og træffes højere oppe på battets slagflade. Kommer af det spanske ord for "krog".

Glasfiber: Fleksibelt og let materiale der kan benyttes i overfladen af padelbattet. Kan også benyttes i kombination med carbonfibre.

Globo: Betyder "lob" på spansk. Defensivt slag hvor man slår bolden i en blød bue over modstanderne for at tvinge dem tilbage fra nettet.

Golden point: Ved stillingen 40-40 i et parti tager vinderen af næste point partiet. Dvs. der "spilles ligeud", og man skal ikke vinde med to overskydende point. Golden point blev i 2022 indført WPT-regi for at forkorte længden på kampene.

H

Half volley: Defensiv type af slag hvor bolden hopper lige foran dig, inden du slår til den. Ses ofte når en spiller er på vej frem til nettet.

Hegnet: Metalgitteret som sammen med glasvæggene omkranser padelbanen.

Hærdet glas: Type af glas til padelbanens vægge. Refererer til sikkerhedsglas, der er blevet behandlet for at øge dets styrke og holdbarhed. Hærdet glas er designet til at gå i små, granulerede stykker, når det knuses, hvilket reducerer risikoen for skader eller ulykker, hvis uheldet skulle være ude. 

Håndtag: Skaftet på padelbattet som du holder om.

K

Kick smash: Et smash med topspin hvis formål kan være enten, at bolden hopper over hegnet og ud af banen, eller at bolden flyver tilbage over nettet til det angribende pars banehalvdel.

Kontinental greb: Standardgrebet når du holder på padelbattet, som kan bruges i de fleste slag. Det er samme måde, som du holder en hammer på.

L

Lamineret glas: Type af glas til padelbanens vægge. Lamineret glas er et alternativ til hærdet glas. Det består af to eller flere lag glas med et tyndt mellemlag, som regel lavet af polyvinylbutyral (PVB), klemt ind imellem dem. Lamineret glas er kendt for sine sikkerhedsegenskaber, da mellemlaget holder glasset sammen, hvis det knuses, og forhindrer det i at spredes. Denne type glas har forbedrede lydisolerende egenskaber og kan bruges til at reducere støjtransmission fra banen.

Let: Når bolden spilles om. Situationen opstår oftest, når en serv snitter kanten af nettet og ellers lander korrekt i servefeltet. Der kan også dømmes Let i situationer, hvor bolden rammer tæt på en linje, og den ikke entydigt kan dømmes inde eller ude. Ligeledes kan der dømmes Let, hvis en bold fra en tilstødende bane lander på banen, eller hvis der opstår fejl i spillernes eller banens udstyr.

Lob: Ofte benyttet slag i padel hvor du slår bolden over modstanderne. Lobbet kan være højt for at give dig selv tid til at komme i position, og det kan være fladere for at sætte modstanderne under pres og give dem kortere tid at forberede slaget i. Se også Globo.

Love: Begreb i scoresystemet der bruges, når et eller begge par har 0 point. Er stillingen i et parti for eksempel 15-0, kan du på engelsk sige "Fifteen love".

Lunar Ligaen: Lunar Ligaen er en landsdækkende turnering for hold á 6 personer under Dansk Padel Forbund. Det anbefales at have en bruttotrup på 8-9 spillere, så man stadig kan stille hold, hvis der indløber afbud. Lunar Ligaen afvikles pr. halvår og er en ekstremt populær måde at spille holdkampe på og udvide sit netværk i padelsporten. 

M

Manøvredygtighed: Benyttes i padel om en egenskab ved battet. Battets manøvredygtighed hænger tæt sammen med battets vægt, og ikke mindst hvordan vægten er placeret. Hvis vægten er placeret højt oppe i battets hoved, også kaldet en hovedtung balance, bliver det mindre manøvredygtigt, men til gengæld tilbyder det mere slagkraft. Hvis vægten er distribueret længere nede i hovedet, også kaldet en hovedlet balance, bliver battet mere manøvrerbart, men til gengæld mister det noget slagkraft. 

Matchtiebreak: Ligesom en normal tiebreak, men her spilles bare til 10 point i stedet for 7. Bruges typisk til indledende turneringskampe i stedet for, at spille et fuldt 3. sæt. En god måde at forkorte spilletiden og spare spillernes kræfter.

Mexicano: I samme boldgade som en Americano er Mexicano et socialt turneringsformat. En Mexicano kan afvikles på forskellige måder. Nogle foretrækker at afvikle den med skiftende makkere efter hver runde ligesom i en Americano, mens andre kører med faste makkerpar igennem hele turneringen. Ellers adskiller en Mexicano sig fra en Americano ved, at man anvender et dynamisk scoresystem i Mexicano, hvor man parres med andre par, der har scoret nogenlunde samme antal point som dig selv for at sikre de mest jævnbyrdige kampe.

Mondo: Den officielle leverandør af kunstgræs til World Padel Tour. Mange danske padelbaner har det karakteristiske blå Mondo Supercourt kunstgræs, som giver et højt niveau af performance og en ensartet overflade på padelbanen.

N

Niveauinddeling (Den nye skala): For at sikre jævnbyrdige kampe mellem spillere, der ikke har mødt hinanden, angiver man typisk sit spilleniveau baseret på Den nye skala, som inddeler padelspillere i niveauer fra 1-7.  

O

Overgrip: Ofte benyttet tilføjelse til battets standardgrip. Som navnet antyder, lægges overgrippet ovenpå standardgrippet. Et overgrip kan fås i forskellige tykkelser og følelser, så du kan tilpasse battets greb til dine præferencer og dermed få den bedst mulige kontakt med battet. Du kan læse meget mere om grips til dit padelbat i denne guide.

Overhead: En gruppe af slag som ofte bruges, når modstanderen lobber. Eksempler på overheads er slag som bandeja og vibora. 

P

Pala: Det spanske ord for "Skovl". Et andet ord for bat. 

Padeltennis: En beslægtet sport med padel, men ikke den samme sportsgren. Padeltennis er en amerikansk "batsport". Du kan læse om forskellen mellem padel og padeltennis her

Passerslag: Når du slår bolden fladt forbi modstanderen ved nettet uden for vedkommendes rækkevidde. 

Plano: Plano dækker over en gruppe af slag, der slås med battets flade parallelt med jorden. Selve ordet "plano" kan oversættes til "flad" på dansk, hvilket indikerer slagets natur. Slaget udføres typisk ved at ramme bolden lige efter dens opspring, hvilket giver en lav bane. Det bruges ofte, når bolden er i taljehøjde eller lavere. Formålet med plano-slaget er at holde bolden lav og tæt på nettet, hvilket gør det svært for modstanderen at returnere.

Por cuatro: Betyder "For fire" på spansk og refererer til en smash, der slås ud af banen over 4-metervæggen. 

Por tresBetyder "For tre" på spansk og refererer til en smash, der slås ud af banen over 3-metervæggen. 

R

Ramme: Udgør padelbattets hoved og er fremstillet af glasfibre, carbonfibre eller en kombination af disse. 

Rebote: Spansk for rebound. Bruges når bolden rammer væggen eller gitteret på banen. 

Reglerne i padel: Du kan se en oversigt over de vigtigste regler samt en dansk version af det komplette regelsæt for internationale turneringer i padel her.

Remate: Det spanske ord for at afslutte. Refererer typisk til en smash. 

Reves: Spansk for baghånd. Refererer til venstre side af padelbanen. 

Rulo: Overhead slag med topspin typisk slået over sin dominerende sides skulder.

S

Shot selection: Udtrykket bruges om en spillers evne til at vurdere spillet og vælge det rigtige slag i forskellige situationer.

Skaft: Padelbattets håndtag.

Skum: Den indre kerne i padelbattets ramme. Skummen kommer i forskellige typer og hårdheder, som hver især giver battet forskellige spilegenskaber. Skumtypen "EVA" bruges af de fleste padel brands. 

Slice: Et slag hvor du "skærer" i bolden for at give den backspin, så den hopper lavt. Bruges ofte i flugtninger dybt i banen for at sætte modstaderne under pres.

Smash: Offensivt, hårdt overhead slag hvis formål er at afgøre pointet. En smash kan slås i forskellige variationer med topspin eller med et mere rent træf på bolden. 

Spilmønstre: Spillernes brug og sammensætning af forskellige slag for at bygge duellen op og til sidst vinde den. Begrebet bruges af både spillere og trænere til at justere taktikken og forbedre valget af slag og beslutninger i kamp. 

Super tiebreak: Tiebreak der spilles til 10 i stedet for til 7.

Sweetspot: Også kaldet slagfelt. Det område på battet hvor du opnår størst kraftoverførsel i dit slag. Rammer du bolden uden for sweetspot, får du mindre kraftoverførsel i slaget og flere vibrationer op i armen. Padelbattets sweetspot afgøres hovedsageligt af battets hovedform og hårdhed. 

T

Tiebreak: Scoresystem der bruges til at afgøre sættet, hvis stillingen bliver 6-6 i partier. I en tiebreak spilles der til 7 point, og den skal vindes med 2 overskydende. Dvs. hvis stillingen i tiebreaken når 6-6 i point, spilles der til 8, hvis stillingen når 7-7, spilles der til 9 og så fremdeles.  

Topspin: Når du sætter skru i slaget, så bolden bouncer fremad. I tennis bruges topspin oftere end i padel, hvor det enten ses i smash eller for at få boldens bane til hurtigt at falde, når den er nået over nettet.

Tweener: Når du slår slaget mellem benene, hvilket stort set altid vil gøre det til et defensivt slag.

U

Ud af døren: Når en spiller slår bolden ud af indgangen til banen.

Udstyr: I padel har du brug for udstyr som bat, sko og bolde. Det kan du læse om i denne guide til padel gear

V

Vibora: Overhead slag som er mere aggressivt end en bandeja. Bruges for at vinde positionen ved nettet. En vibora slås med spin så bolden hopper skævt ud fra glasset. Slaget bruges ofte diagonalt og sigter mod at ende nede mod modstanderens fødder for at gøre det så svært som muligt at forsvare sig mod. Betyder hugorm på spansk.

Volée: Flugtning. Når du tager bolden inden, den når at ramme jorden/underlaget. Typisk er flugtningen et offensivt slag, når du er fremme ved nettet. 

Volley-lob: Slaget er typisk brugt i stedet for en normal flugtning ved nettet eller i transition-zone. Dette er en flugtning, hvor du vinkler battet, så det bliver et lob hen over modstanderen.

 

Slangordbog til padel

Følgende udtryk hører til den mere uofficielle jargon i padelmiljøet. De skal tages med et smil på læben og udelukkende ses som det, de er: Slangudtryk fra den danske padelscene hørt mellem venner.

Espeløvet: Når en spiller er tydeligt nervøs og ryster på hænderne. 

Glasben: Når en spiller bliver skadet konstant eller går i stykker over det mindste. Bonusinfo: Glasben har fået sit eget afsnit i denne artikel med gaveidéer til den mandlige padelspiller. Gaveidéerne er selvfølgelig centreret omkring udstyr, der kan hjælpe Glasben tilbage på padelbanen hurtigst muligt.

Pebervolley: En flugtning med ekstreme mængder underskru og en hastighed der gør, at bolden er næsten umulig at grave op efter kontakt med glasset. 

Pedal: Fart i bolden. En smash med massere af pedal, er selvsagt en hurtig og kraftfuld smash. 

Polioarm: Når en spiller slår et blødt smash, og det ellers ser ud til, at vedkommende giver den alt, hvad den kan trække. 

Rystebuks: Når en spiller har mere end almindeligt svært ved at holde nerverne i ro.

Sauce/sås: Skru i bolden. Variationer involverer: Side- og undersauce, som man ville se i en vibora. En flugtning med "massere af sauce" er en flugtning der bider i glasset grundet de overdådige mængder skru i bolden. 

Smashministeren: Ironisk udtryk om en spiller der enten smasher for ofte eller er langt fra at beherske slaget.

Spanske hænder: Udtrykket bliver tit brugt på banen, hvis en med- eller modspiller har teknisk fede udførte slag på nettet, som bl.a chiquita til hegn eller drop shot.

Syltetøj: Kan rosende siges til ens makker efter virkelig godt spil. "Det er syltetøj!" kan forstås som "creme de la creme". Kort sagt - spil fra øverste hylde. 

Smør-lob: Et lob med perfekt længde, hastighed og måske endda lidt underskru, som gør bolden virkelig svær for modstanderne. 

Søm: Et slangudtryk for et smash. En spiller med et god smash, kan derfor med rette kaldes for en "sømpistol" eller "øksen", hvis bølgerne går højt. 

Tilt: Populært udtryk fra bl.a. pokermiljøet, hvor man er i sine følelsers vold og spiller alt, alt for aggressivt med store fejl til følge. Tilt opstår typisk, når man føler sig uretfærdigt behandlet, spiller dårligt eller på anden måde bringes væk fra sit A-game.

Tjow/Tjolæ/Tjoliho!: Jubelbrøl, der alle har sin oprindelse i bordtennis og badminton. Bruges til at fejre en vunden bold og give gnist i kampen. 

Tynd maveBruges om en spiller, der har svært ved at holde nerverne i ro og er åbenlyst ukomfortabel i situationen. Opstår oftest i de helt tætte afgørelser og i de store kampe. 

Tæerne i offside: Når en spiller har lavet klassikeren at købe en sko, som er for lille, men alligevel spiller i den, og derfor har åbenlyse géner på banen. Udmønter sig i alt fra generelt ubehag til blå negle og humpen rundt. 

Ussss: Højt jubelbrøl fra det par, der vinder duellen. Typisk udført med knyttet næve og fremskudt brystkasse. Kan bruges både til at peppe sig selv op efter en god duel og mere kontroversielt som provokation af modstanderne, hvis de laver en nem fejl.

Forrige artikel Padel regler
Næste artikel Gode råd når du bygger en padelbane
-- subify Snippet Start -->