Gå til indhold
Velkommen til Padellife - din padelekspert!
Velkommen til Padellife - din padelekspert!
Niveauinddeling i padel: Introduktion til den nye skala og farveinddeling

Niveauinddeling i padel: Introduktion til den nye skala og farveinddeling

I Danmark er padel sprunget i luften i løbet af de sidste 5 år og alt tyder stadig på at sporten er i rivende udvikling også på længere sigt. Flere og flere padelcentre åbner rundt omkring i landet, og belægningsgraden i centrene er stadig helt i top. Denne udvikling tyder på, at Danmark har valgt at gå “All in” på padel. For at sikre fair konkurrence og opmuntre spillernes udvikling har dansk padel et omfattende niveauinddelingssystem, der klassificerer spillerne ud fra deres evner. Formålet med niveauinddelingen i padel er at sikre så jævnbyrdige kampe som muligt. I denne artikel dykker ned i niveauinddelingen i dansk padel samt brugen af farver og tal til at skabe et inkluderende og organiseret spillemiljø. Og vi giver dig inspiration til, hvordan du kan øge dit niveau og tage næste skridt i din udvikling. 

Inddeling af spilleniveau i padel

Det danske system for niveauinddeling i padel har til formål at give spillerne klare retningslinjer omkring deres spilleniveau, så de kan konkurrere mod modstandere med samme evner. Dette sikrer, at kampene er konkurrencedygtige og underholdende for alle deltagere uanset erfaring. Denne form for opdeling af niveauer bliver primært brugt på padelfora som i Facebook-gruppen "Danske Padel Entusiaster" i den appen "Padel Link". Disse fora tilbyder på hver sin måde et omfattende padel-netværk, hvor du kan sætte  kampe op med folk, som du ikke har mødt før eller som mangler nogen at spille med. Det er derfor vigtigt med et system, som ikke giver for mange udsving niveaumæssigt, såfremt alle spillere skal have en god oplevelse. Når du har fundet de rette med- og modspillere, kan du finde en padelbane nær dig i denne oversigt

Niveauinddelingen i padel består både af en skala med farvekoder (oftest brugt i det jyske) og af en skala med tal (også kaldet Den Nye Skala). Herunder gennemgår vi, hvordan de 2 skalaer på hver sin måde inddeler padelspillere efter niveau:

1) Niveauinddeling i padel ud fra Den Nye Skala

Den Nye Skala inddeler spillerne i niveauer fra 1-7:

  • 1.0-2.0: Begynder: Har ingen erfaring.
  • 2.0-3.0: Let øvet: Spiller stabilt og har evt. erfaring fra anden ketsjersport.
  • 3.0-4.0: Øvet: Spiller turneringer og/eller Lunar Liga 3./2.division.
  • 4.0-5.0: Meget øvet: Spiller DPF200 og/eller Lunar Liga 1.division.
  • 5.0-7.0: Eliten: Seedet i DPF400 og/eller Lunar Liga Elitedivision.

Denne skala, som er den mest anvendte herhjemme, er kommet til for at gøre det nemmere for den enkelte spiller at placere sig selv på skalaen. Den er mere specifik end den gamle skala, og meningen med denne er, at hele Danmark skal anvende den samme, så man nemt kan finde kampe i alle dele af landet.

Der har desværre været tendens til inflation i den gamle skala, hvor folk havde svært ved at bedømme sig selv. Det har stor betydning for de sammensatte kampe, hvor spillerne ikke har været i kamp mod hinanden før. Når der er for stor forskel på den bedste og dårligste spiller på banen, giver det udfordringer i spillets flow, som oftest medfører dårlige oplevelser og forvirring omkring niveau. Det er så spørgsmålet, hvorvidt den dårligste mand har vurderet sig selv for højt eller den bedste mand, der har vurderet sig selv for lavt på skalaen. Disse udfordringer forsøger den nye skala at komme til livs, så det er nemmere at finde kampe, hvor man niveaumæssigt ligger samme sted. 

2) Niveauinddeling i padel udfra farver

For at forenkle identifikationen af færdighedsniveauer anvender dansk padel et farvekodet system. Hver farve repræsenterer et specifikt færdighedsniveau og giver en visuel repræsentation af en spillers evner. Lad os udforske de farvekodede niveauer, der almindeligvis bruges i dansk padel:

  • Grønt niveau: Begynder/Let øvet
  • Blåt niveau: Øvet
  • Rødt niveau: Erfaren
  • Sort niveau: Mester

Grønt niveau: Begynder/Let øvet

Introduktionsniveauet i dansk padel, der er markeret med farven grøn, er beregnet til begyndere, der er nye i sporten. Spilleren er bekendt med spillets regler, men kæmper stadig med aspekter i spillet som bagglasset. På dette trin fokuserer spillerne på at lære de grundlæggende teknikker, regler og strategier i padel. Er du nybegynder, kan du læse mere om, hvad du skal bruge af udstyr i padel her.  

Blåt niveau: Øvet

Det blå niveau betyder et moderat færdighedsniveau. Spillere på dette niveau har opnået en solid forståelse af spillet og har god kontrol over deres slag. Har stadig problemer med at blive komfortabel med glasset på banen og placerer sig ofte dårligt. Spilleren på dette niveau er blevet bekendt med forskellen på brug af underskru og topspin, men har stadig svært ved at udføre det.

Spilleren besidder delvist forståelsen af den defensive/offensive placering på banen. Såfremt spilleren er begyndt på turneringer, er det DPF 25 eller rangliste.

Rødt niveau: Erfaren

Når man bevæger sig op ad stigen, repræsenterer det røde niveau et mellemliggende færdighedsniveau. Her er man blevet komfortabel med de fleste af spillets facetter. Spillere på dette niveau udviser mere raffinerede teknikker og taktikker, øget præcision, kontrol og placering på banen. Spillere på rødt niveau er i stand til at presse modstandere ned i glasset og beholde positionen på nettet. Spilleren er bekendt med “shot selection”, som er brugen af forskellige slag i forhold til placering på banen. Rødt niveau-spillere deltager typisk i DPF 50/100/200-turneringer.

Sort niveau: Mester

Det sorte niveau er forbeholdt avancerede spillere, der har finpudset deres færdigheder og opnået kvalitet i høj klasse. På dette niveau mestrer spilleren sine valg af slag på banen, kloge beslutninger, strategisk tankegang, defensiv- og offensiv placering på banen. Det sorte niveau spiller typisk flere gange om ugen og spiller de højest rangerede turneringer i landet. Spilleren deltager i turneringer som DPF 200/400/1000.

Hvordan forbedrer jeg mit niveau i padel?

At udvikle sig som spiller afspejler sig meget i andelen af tid/kræfter du investerer. I dette afsnit vil vi komme med eksempler på effektive måder at løfte dit niveau på. Eksemplerne kommer i vilkårlig rækkefølge, så man skal ikke følge den kronologisk, da eksemplerne ikke er tilpasset alle niveauer.

Få padelundervisning

De fleste når til et sted, hvor udviklingskurven ikke er lige så stejl som i begyndelsen. Her giver det mening at overveje undervisning hos en certificeret padel træner, der kan se hvor dine mangler er størst og hvilke ting du bør træne på. Professionel vejledning er uvurderlig til at forfine din teknik, forstå spilstrategier og korrigere eventuelle fejl i din spillestil. Trænere kan give personlig feedback og skræddersy træningsprogrammer til at imødekomme dine specifikke behov. 

Spil kampe

Når du spiller kampe mod forskellige modstandere, lærer du forskellige spillestile at kende, bliver udfordret og sat under pres på forskellige måder. Det vil optimere din evne til, at tilpasse sig forskellige modstandere og finde løsninger på svære kamp situationer. Hvis du formår at spille kampe mod bedre modstandere end dem på eget niveau, bliver du skubbet ud af din komfortzone, og det er typisk der, man lærer mest. I starten gælder det bare om at spille så mange kampe som muligt, hvis man gerne vil rykke sit niveau. Et godt tip for mange begyndere er, at man husker at skifte til nye bolde hver anden eller hver tredje gang, så man undgår at spille med bløde bolde.  

Kombinér padel med fysisk træning

Padel kræver smidighed, hurtighed og udholdenhed. Forbedre din fysiske form igennem regelmæssige kardiorelaterede øvelser, styrketræning og smidighedsøvelser. Hvis du forbedrer din kondition, vil du kunne bevæge dig hurtigere rundt på banen, øge din reaktionsevne og opretholde dit topniveau under lange kampe.

Studér padel 

Udvid din viden om padel ved at se professionelle kampe, analysere spilstrategier og studere de teknikker, som topspillerne anvender. Se deres valg af slag, placering på banen og beslutningstagning for at få indsigt i spil på højt niveau. Du kan også finde instruktionsvideoer og tutorials online for yderligere at forbedre din forståelse af spillet.

Spil med forskellige makkere

Når du spiller med forskellige makkere, bliver du eksponeret for forskellige spillestile og udfordret din måde at tilpasse dig på. Hver makker bringer nogle forskellige spilmønstre , styrker og svagheder til spillet. Du styrker derfor din alsidighed og får mulighed for at benytte forskellige strategiske tanker.

At forbedre sit niveau i padel er en gradvis proces, der kræver tålmodighed og udholdenhed. Hvis du følger disse tips og konsekvent investerer tid og kræfter i din træning, vil du uden tvivl opleve fremskridt og forbedre dine færdigheder i denne spændende ketsjersport.

Forrige artikel Shopping guide: Top 10 padelbat i 2023
Næste artikel Hvad er padel?
-- subify Snippet Start -->