Gå til indhold
Velkommen til Padellife - din Padelspecialist
Velkommen til Padellife - din Padelspecialist
Skoguide

Skoguide

Padel skal spilles i padelsko, men hvorfor egentlig? Padelspillets natur sender dig rundt på banen med mange retningsskift og dynamiske bevægelser. Korte eksplosive sprints, retningsskift og hop er meget krævende bevægelser for kroppen og derfor er der brug for det bedst mulige udstyr til at yde støtte, samt at forebygge eventuelle skader.

Slitage og greb i banen

Padel spilles på primært to forskellige typer af kunstgræs:

1) kunstgræs med sand på toppen. Nogen vil også kalde denne type bane for ”første generation af europæiske padelbaner” og er det klart mest almindelige underlag på baner opført før mondo-græsset blev indført som spilleunderlag.

2) Mondo-græs med sand liggende nede i selve græsmåtten. Mondo-underlaget har siden 2018 været det foretrukne underlag på World Padel Tour og er derfor også blevet det foretrukne valg hos padelhaller og anlæg, som er opført herefter. Da langt de fleste danske padelanlæg er opført efter 2018, betyder det at langt de fleste padelbaner i Danmark har mondo-underlag.

Bevægemønstret og underlaget til sammen kræver at skoene kan modstå en del slitage. Kunstgræs vil generelt have effekt som sandpapir og derfor kan man sagtens slide et par uegnede sko op på kun få timer – medmindre der er tale om padelsko, som er lavet til det.

Padelsko er lavet til at modstå den føromtalte slitage og samtidig give greb i banen. Tidligere var den generelle anbefaling at man brugte tennissko med en clay-court sål til padel, da nærmest alle baner var af type 1 med kunstrgræs på toppen. Siden da har padelmærkerne udviklet deciderede padelsko, som er tilpasset bedre til bevægemønstret i padel. Desuden er spilleunderlaget gået mere hen mod type 2 mondo-græs, hvilket stiller andre krav til greb i banen. For at få optimal holdbarhed og greb når man spiller på mondo-græs er man gået mere hen mod en all-court sål, som er kendt fra tennissko, eller i nyligt udviklede mondo-såler, der vinder frem hos de padelspecifikke mærker. Se nedenstående matrix for overblik over de forskellige typer af padelsko:

 

Støtte og stødabsorbering

Udvalget af sko til padel består i dag af både tennis- og padelsko. Sko udviklet specifikt til padel er noget der er begyndt at komme frem indenfor de seneste 2-3 år, men dette betyder ikke at tennissko er ikke kan være den rigtige sko for dig. Generelt set er det nødvendigt at din sko både har støtte og stødabsorbering når du spiller padel. Den generelle forskel på tennis- og padelsko er at tennisskoen ofte er en smule stivere og dermed lidt mere stabil overfor vrid, mens padelskoen ofte en smule mere fleksibel og dermed giver bedre forudsætninger for hurtige retningsskift. Når man snakker stødabsorbering i padelsko, så er der ofte tale om en balancegang mellem hvor let en sko man kan få, kontra hvor meget stødabsorbering man ønsker. De fleste sko, som er lavet specielt til padel, er letheden opprioriteret og dette er ofte på bekostning af en smule stødabsorbering. Omvendt findes der også sko (oftest blandt tennismodellerne), som er lavet med fokus på stødabsorbering. Generelt set er det meget vigtigt at vælge sko ud fra fysiske forudsætninger og behov, når man skal finde den rette padelsko. Konsekvensen af at vælge en forkert padelsko kan i værste tilfælde være at man bliver skadet og derfor anbefaler vi at man søger rådgivning hvis man er tvivl.

Herre, dame eller junior?

Det vigtigste når du vælger sko er pasform og egenskaber. De fleste mærker udbyder padelsko i unisex-, dame- og juniorsko. Forskellen er oftest blot hvor størrelsen går fra og til, samt en lille smule omkring pasform. Dameskoene er oftest en smule smallere i pasformen og vi anbefaler at man som hovedregel vælger den sko der sidder bedst, hvilket betyder at nogen damer eksempelvis vælger en unisex-model hvis de har en bred fod.

Prisklasse og niveau

Når du skal vælge sko til padel er det vigtigt at overveje, hvor ambitiøst du ønsker at gå ind i sporten. Generelt set følges pris og kvalitet ad, hvilket betyder at du ikke kan forvente at få de bedste egenskaber og god holdbarhed uanset prisen. Er du begynder eller let øvet og forventer du ikke at spille mere end 1-2 gange om ugen, så kan du sagtens klare dig med et par sko i prislejet fra 599-799. Er du mere ambitiøs og forventer at spille 2 gange om ugen eller mere? Så kan det blive nødvendigt at ofre 899kr og opefter for at finde de ønskede egenskaber og holdbarhed.

Design

Det mindst vigtige for selve skoen, men måske det vigtigste for dig? Som seriøse rådgivere af padelsko må vi appellere til at din sko til padel tilvælges på grund primært spillemæssige egenskaber og sekundært design. I Padellife bestræber vi os dog altid på at have sko i sortiment for enhver smag.

Opsummering

Det er vigtigt at vælge en sko til padel, som passer til dine behov og ønsker. Først og fremmest er det værd at overveje hvilken type af underlag du spiller mest på? Måske spiller du så meget at det giver mening at have en sko til både kunstgræs med sand på toppen og mondo-græs. Ligeledes er det vigtigt med støtte og stødabsorbering – her bør du vælge hvad der komplimenterer dig og dine behov. Pasformen er afgørende for komforten, så det er vigtigt du synes at skoen sidder godt. Slutteligt er det vigtigt at tænke over hvor god en sko du har behov for – pris og kvalitet følges ad.

Anbefalinger

Herunder har vi fremhævet en række anbefalinger til forskellige typer af spillere.

Babolat Jet Premura padelsko

Til den hurtige og bevægelige spiller vil vi anbefale Babolat Jet Premura, som er decideret padelsko med en specialudviklet sål, der er udviklet til mondo-græs. Skoen har kevlar forstærkning rundt i snuden og er dermed ekstra stærk og meget let. Desuden kommer skoen med en karakteristisk fleksibel forfod, som kommer dig til gode på komfort og i retningsskift. Skoen finder du HER

NOX AT10 padelsko

NOX har i samarbejde med deres højt profilerede sponsorspiller Agustin Tapia udviklet padelskoen AT10, som fås i luxury udgave og i almindelig udgave. Forskellen mellem de to ligger i at luxury-udgaven kommer med sock-systemet omkring anklen, mens den almindelige model kommer med standard pløs. Skoen kommer med en ganske allround sål, som egner sig godt til både mondo-græs og almindeligt kunstgræs med sand på toppen. Herudover har skoen en god stødabsorbering og god stabilitet. Skoen finder du HER

Mizuno Wave Exceed Tour 4 (CC)

Hvis du søger god stabilitet, stødabsorbering og godt greb i banen, så er Mizuno Wave Exceed Tour 4 (CC) helt sikkert noget for dig. Skoen er lavet til både tennis og padel og har en grov clay-court sål, der giver et sublimt greb i banen. Skoen er derfor optimal til brug på kunstgræsbaner med sand på toppen, men fungerer også fint på mondo-baner. Skoen finder du HER

Forrige artikel Boldguide
Næste artikel Batguide