Gå til indhold
Velkommen til Padellife - din Padelspecialist
Velkommen til Padellife - din Padelspecialist
Batguide

Batguide

Du er ligesom en hel del andre danskere blevet bidt af den nye sport, padel (af nogle kaldt padel-tennis). Men ligesom der med en ny sport følger nye tekniske og taktiske udfordringer, så følger der også udfordringer i form af køb af helt nyt udstyr. Det helt specielle ved padel et battet som man spiller med, som i de fleste tilfælde er lavet af en skal af carbon eller glasfiber samt med forskellige former for skum indeni. Vi vil i denne guide give dig et bedre indblik i, hvordan du vælger det perfekte padelbat til netop dine behov. 

Form: Formen på padelbattet er en af de mest afgørende ting i dit valg af bat. Battene kan have de 3 forskellige former: diamant, dråbeformet og rundt. Helt simpelt er den største forskel på de 3 former hvor man har placeret sweetspottet på battet, og dermed også vægtfordelingen.

Diamant-battet har hovedparten af vægten placeret op mod enden af battet og dermed ligger også sweetspottet højt på battet. Dette giver en god power, men går omvendt også en smule på kompromis med kontrollen i battet. Disse former for bat viser bedst sine egenskaber ved smashes og overheadslag.

Det dråbeformede bat har sweetspottet placeret en anelse længere nede på battet, hvilket gør at den i højere grad har en kombination af power og kontrol. Vægtfordelingerne kan være meget forskellige på denne type bats, hvorfor man altid bør teste/spørge til dette, hvis man vælger at købe et dråbeformet bat. Der kan være meget stor forskel på 2 dråbeformede bat.

Det rundhovedede bat har sweetspottet placeret helt nede på battet, stort set lige midt på slagfladen. Sweetspottet er ofte større på et rundhoved bat end på de andre bat. Dette bat er lavet til kontrol, hvor der ikke gives meget power i smashes og andre overheadslag, da der ikke er meget vægt mod enden af battet. Omvendt vil det rundhovede bat bedst vise sine egenskaber ved tekniske slag, lobs og lignende.

Vægt: Det er lidt en myte i hele ketcher-sport verden at vægten på sin ketcher/bat er altafgørende. I padel er dette ikke helt så gældende, som i nogle af de andre ketcher-spil. Vægten på et padelbat er meget ens på hovedparten af modellerne i verden - der er ikke stor forskel på de letteste og de tungeste bat. Det område hvor vægt går hen og bliver en smule relevant er hvis man er påvirket af tennisalbue. Ligesom i tennis vil et lettere bat naturligvis påvirke armen i mindre grad end et tungere bat - dog er der også mange andre former for indbyggede støddæmpere i de forskellige padelbat, som modvirker vibrationerne ned mod armen. Dermed er vægten ikke en meget gældende faktor ved valget af padelbat, men man bør modsat kigge meget mere på…

 Vægtfordeling: Som nævnt under hovedformen, så hænger formen på battet og vægtfordelingen i battet tit sammen, men der er aldrig en regel uden undtagelser - og i dette tilfælde er der en del undtagelser. Det er derfor meget relevant at man prøver sig frem med vægtfordelingen i de enkelte bat, hvor dette i mange tilfælde har større betydning for power/kontrol-fordelingen i battet end selve formen på battet. Her kan de også spille meget ind i dine flugtninger, da et hovedtungt bat har længere reaktionstid, så hvis din reaktioner i forvejen ikke er for hurtige, så bør du nok ikke vælge det mest hovedtunge bat, som dog vil give dig mere tyngde og power i dine flugtninger, når du rammer bolden.

Bat ramme og core: Battets ramme har en stor betydning for både battets spilegenskaber og vigtigst af alt holdbarhed. Helt generelt er de fleste bat enten lavet af carbon, glasfiber eller en blanding. Carbon battene er primært de dyrere bat, som er udviklet til de mere øvede og proffesionelle spillere. Disse bat kan være sværere at spille med og kan ligeså ofte have mindre sweetspot end de tilsvarende bat af glasfiber, dog er deres outcome når bolden rammes godt også markant bedre. Dette, samt at battenes holdbarhed er lidt ringere, betyder at de ikke er velegnet til de lettere øvede spillere samt begynderne. Glasfiberbat har omvendt en længere holdbarhed og er oftest lette at spille med, da de har større sweetspot.

Coren (midten) på battene er oftest lavet af forskellige former for skum - ofte enten kaldet EVA eller FOAM. Forskellen på disse ses ofte deres evne til at kontrollere bolden ved svære slag. Igen er EVA-skummen oftest brugt ved mere avancerede bat, mens FOAM-skummen bruges i alle typer af bat. Helt generelt er EVA-skummen hårdere end FOAM-skummen, hvorfor den giver mere kraft i slagene og mere fart i spillet, men også ofte kan være svær at kontrollere.

 

Typiske misforståelser:

"Battet har ingen strenge, kan så bare tilsvarende mærke til battets hårdhed for at kende dens ”trampolineffekt” (evne til at generere power vha. hårdhed på strengene)?"

Det er desværre ikke så simpelt som det. Ved bat der er lavet med glasfiber eller carbon-ramme kan dette helt klart spille en stor rolle, men ligeså spiller typen af skum, mængden af carbon og flere andre elementer en rolle. Dermed skal der ofte tages hensyn til flere ting i et padelbat og vi anbefaler derfor at du læser denne guide grundigt igennem og evt. spørger i en fagbutik, hvis du ønsker at finde ud af hvor meget power et bat kan generere.

"Det runde bat er kun for nybegyndere, da denne ikke kan slå ligeså hårdt som de andre bat"

Dette er en stor misforståelse som ses iblandt mange nye spillere i padel-verden. Denne misforståelse grunder primært i, at 9 ud af 10 af begynderbattene på markedet er lavet runde, da disse oftest er lettere at spille med som nybegynder. Dette betyder imidlertid ikke, at de runde kontrolbat ikke kan være noget for en mere øvet eller professionel spiller. Faktisk spillere flere af de gode spillere på World Padel Tour med rundhovedet bat, hvilket blot understreger at hovedformen ikke udelukker nogle spillere, men blot viser forskellen i spilegenskaber. 

"Et padelbat koster det samme som ketchere til andre sportsgrene, hvorfor pris og kvalitet kan sammenlignes med disse"

Padelbat er helt generelt lidt dyrere end tennis-, squash- og badmintonketchere, hvorfor du skal være klar på at have lidt flere penge op af lommen for at sikre dig et bat i tilsvarende kvalitet. Padelbat er dog som med de andre ketchersport, at pris og kvalitet ikke altid hænger sammen, men det går ofte den vej, hvorfor man ikke kan forvente at få top-bat til samme pris som nybegynder-bat. Vi anbefaler dog helt klart, at man både tester sig frem og taler med fagfolk, når der er tale om at købe et nyt bat - dette er ofte lidt af en udlægning for de fleste og man skal derfor gerne være sikker på, at man finder det bat som passer bedst til ens egne egenskaber på banen.

Forrige artikel Skoguide