Gå til indhold
Velkommen til Padellife - din padelekspert!
Velkommen til Padellife - din padelekspert!
Kan man spille single i padel?

Kan man spille single i padel?

Padel er en populær ketsjersport, der stammer fra Mexico, men som siden har  spredt sig til ikke mindst Latinamerika og Europa. Sporten har fælles træk tennis, men padel spilles på en mindre bane omkranset af vægge og gitter og med et bat i stedet for en opstrenget ketsjer. Et spørgsmål, der ofte opstår blandt begyndere, er, om det er muligt at spille padel to personer. Svaret er ja, det er faktisk muligt at spille padel kun to personer, og det kan være et både sjovt og udfordrende alternativ til double, som er det mest udbredte format i padel.

Hvordan spiller man single i padel?

Der findes deciderede singlebaner i padel. En normal padelbane på 20 x 10 meter er beregnet til dobbeltspil, hvor der er to spillere på hvert hold. I modsætning hertil måler en singlebane 20 x 6 meter og er beregnet til singlespil, hvor der kun er én spiller på hvert hold.

Singlebane i padel:

Kan man spille single på en dobbeltbane?

Hvis der ikke er en singlebane tilgængelig i dit område, kan man dog også spille single padel på en dobbeltbane ved at justere reglerne lidt. 

Padel på en doublebane spilles med to hold á hver to spillere, men man kan også bøje reglerne til singlespil. I et singlespil konkurrerer en spiller mod en anden, ligesom i tennis. Det kan dog være vanskeligere at spille padel med kun én anden person, da doublebanen er relativt stor til 2 personer, og det kræver hurtige reflekser og godt fodarbejde.

Reglerne i single padel

At spille single i padel kræver nogle ændringer af spillets standardregler. I double-formatet skal serveren slå bolden diagonalt til modstanderens servefelt. Den samme regel er egentlig også gældende i single padel, men her er man mere tilbøjelig til gradbøjning af de oprindelige regler.

Når spillet er i gang, dækker spillerne kun deres direkte felt, da banens fulde kapacitet er for meget at dække for kun én person. Det kendes også som ”kryds”. I spillet ”kryds” server man som normalt hver gang (diagonalt), men her spiller man boldene færdige på kryds. Det vil sige, at spiller du bolden ”longline” i løbet af duellen og bolden lander på modsatte side af midterlinjen dømmes bolden ”ude”. Man spiller pointet færdigt diagonalt, fordi det gør det mest realistisk, og du har mulighed for at øve flest mulige forskellige gentagelser samt få det bedst mulige flow. Det kan også lade sig gøre at spille på den lige del af banen, men man bliver en smule begrænset på gentagelserne af de forskellige slag.

Hvis du spiller padel på en singlebane, er der ikke nogen særlige krav til udstyr, men det er selvfølgelig vigtigt, at dit bat hjælper dig med områder som kontrol eller slagkraft i dit spil. Hvis du er i tvivl om, hvilket padelbat du skal købe, kan du læse vores store guide til valg af det rigtige bat her. Alternativt kan du gå direkte til vores kæmpe udvalg, hvis du vil forkæle dig selv med et nyt bat

Findes der singlebaner til padel i Danmark?

I Danmark har vi faktisk flere singlebaner tilgængelige, som bliver flittigt brugt af både nye og rutinerede spillere i gamet.  Vi har ikke en officiel oversigt over singlebaner i Danmark, men du finder singlebaner i centrene Match Padel Ballerup, Racket Club Terminalerne, Racket Club Tårnby, PadelPadel i Århus og Brøndby samt i Padelboxen i Odense. Hvis du leder efter en padelbane nær dig, kan du se en oversigt over baner her.

Træn dine grundslag og fysik på singlebanen

At spille padel 1 mod 1 bruges af spillere på alle niveauer. Det fungerer godt for spillere begyndere i padel, da man som ny har brug for gentagelser for at blive stærk i diverse grundslag, føling ved boldtræf og for at blive bekvem på banen generelt. Ydermere bruger mange turneringsspillere single padel som en del af træningen, hvor de blandt andet kan bruge single formatet til at sætte fokus på teknik og fodarbejde.

Foruden at være ideel til at træne forskellige slag er single-formatet i padel også en gylden mulighed for at forbedre din udholdenhed. På singlebanen har du kun dig selv på din side af nettet, hvorfor du er nødt til at returnere alle bolde selv. På den måde kan padel 1 vs 1 booste din stamina og stabilitet, hvilket kan være en stor fordel i double, når du når ud i de lange kampe, hvor det kan være udfordrende at bevare koncentrationen, når benene bliver trætte og åndedrættet tungt.  

Er der forskel på taktikken i single og double padel?

For at kunne spille singlespil kan en enkelt padelbane have lidt anderledes markeringer og regler. F.eks. kan servefelterne være mindre eller placeret anderledes. Desuden kan den strategi og taktik, der anvendes i singlespil, være forskellig fra den strategi og taktik, der anvendes i doublespil. I singlespil har spillerne mere plads at dække, og de skal være mere smidige og have bedre udholdenhed for at dække banen effektivt. Singlespillere kan bruge forskellige slagvalg og placeringstaktikker for at udnytte modstanderens svagheder og vinde point.

Forrige artikel Hvad koster en padelbane?
Næste artikel Oversigt over padelbaner i Danmark
-- subify Snippet Start -->