Gå til indhold
Velkommen til Padellife - din padelekspert!
Velkommen til Padellife - din padelekspert!
Hvad skal man bruge til padel?

Hvad skal man bruge til padel?

Padel er en populær sport, der efterhånden spilles i alle dele af verden. Det er et spil, der bringer glæden frem hos de fleste, fordi padel er nemt at gå til, det er socialt, og mange har en relativt stejl udviklingskurve. Hvis du er ny til padel, kan du læse reglerne her, mens vi i denne artikel gennemgår det mest nødvendige udstyr, du skal bruge for at komme i gang med at spille padel. Vi guider dig igennem de første overvejelser til valg at bat, bolde, sko, taske og grip, så du er klædt på til at komme i gang med padel.   

Padelbat

Det vigtigste stykke udstyr, du har brug for til padel, er et padelbat. Padelbat adskiller sig fra de øvrige typer af ketchere/bat i andre ketche sportsgrene. Der er dog enkelte vigtige elementer, der udgøre den helt store forskel sammenlignet med andre former for ketchersport. Formen på et padelbat skiller sig en del ud fra tennis, squash og badminton mm. og minder i virkeligheden mere om formen på et strandtennis bat. Udover det er battet typisk lavet af enten glasfiber eller carbon og i nogle tilfælde en kombination af de to. Er du nysgerrig på, hvordan padelsporten opstod og hvilke sportsgrene, der er beslægtede med padel, kan du dykke ned i padels historie her

Hvilke faktorer adskiller padelbat fra hinanden?

Når du skal vælge mellem padelbat, er det vigtigt at overveje faktorer som hovedform, vægtbalance samt om det er fremstillet af glasfiber eller carbon. Hvis du vælger et bat med et diamantformet hoved, vil det give noget mere tyngde og vægtoverførsel i dine slag. Samtidig vil det også være sværere at kontrollere og manøvrere specielt oppe ved nettet.

Hvis du vender den om og vælger et bat med et rundt hoved, vil du tabe noget fart i dine angrebsslag, men også få mere kontrol i de defensive situationer. Du bør også kigge på vægtbalancen i battet, da det kan være afgørende for dit output, når du træffer bolden. Vægtbalancen er ofte styret af formen på battet – her beskæftiger vi os som nævnt hyppigst med rund, dråbe og diamantform. Alt dette kan du blive meget klogere på i denne dybdegående guide til valg af det rigtige padelbat.

Padelbolde

Padelbolde er også et vigtigt stykke udstyr, som er nødvendigt for at komme igang. Padelbolde ligner tennisbolde, men er lidt mindre og har et andet bounce. Den helt store forskel på en padelbold og en tennisbold er trykket. Trykket i en helt ny tennisbold ligger på omtrent 14 psi, hvorimod trykket i en helt ny padelbold kun er i omegnen af 11 psi. Man har valgt at minimere trykket i en padelbold for at tilpasse spillets dynamik og flow.

Bolden er typisk lavet af gummi og filt og er designet til at være holdbar nok til at kunne modstå det hurtige og intense spil, samt underlaget som også slider en del på boldene. Når du skal købe padelbolde, er det vigtigt at overveje boldenes kvalitet og holdbarhed. Billigere bolde har som oftest kortere levetid og et mindre konsistent bounce end bolde i en højere prisklasse. Pris og kvalitet hænger dermed ofte sammen i forbindelse med padelbolde.

Derudover er det også afgørende hvilken type underlag, du spiller på, når du skal vælge den rigtige padelbold. Underlaget på udendørs- og indendørsbaner er ikke det samme, hvilket er afgørende for slid og bounce. Mondo-underlaget er det typiske underlag på indendørsbanerne, og på dette underlag holder de fleste bolde ofte trykket og holdbarheden i længere tid. Udendørsbanerne i Danmark består af materiale, som er mere slidstærkt, primært fordi vi har så skiftende vejrforhold. Denne type af underlag slider mere på boldene end underlaget indendørs, og af den grund vil det være mere oplagt at vælge en bold med et højere tryk, da de hopper højere og dermed bedre kan stå imod vind og vejr. Koordinér derfor altid bold efter padelbanens underlag, hvis du vil optimere spillets flow og dynamik.

Padelsko

Padelsko er specielt designet til at spille padel og kan hjælpe dig med at forbedre din præstation på banen. Padelsko ligner tennissko, men der er nogle få vigtige forskelle. De er typisk lettere og mere fleksible end tennissko, hvilket giver bedre manøvredygtighed på banen. Visse tennissko fungerer dog også fint til padel, hvor eksempelvis sko med grustennissåler sikrer dig et godt greb i underlaget på padelbaner, hvor sandet ligger synligt i toppen af underlaget. Derudover kan tennissko med allcourt-såler også fungere fint på de mange indendørs padelbaner, hvor sandet ikke er synligt, men ligger under kunstgræstæppet.

Stabilitet, komfort og stødabsorbering

Når du vælger padelsko, er det vigtigt at overveje faktorer som komfort, støtte og absorbering. Det er vigtigt at gøre valget af sko personligt, så du ender op med en padelsko, der hjælper dig med, hvad du har brug for i en sko. Døjer du med problemer med knæ, ryg, skinneben mm., kan du med fordel kigge mod sko med ekstra støtte og absorbering. Underlaget, du spiller på, er i de fleste tilfælde monteret direkte ovenpå et betongulv, hvorfor det hårde underlag på mange padelbaner stiller ekstra krav til den sko, du spiller padel i.

Skal jeg vælge en let eller en mere solid sko til padel?

Hvis du ikke døjer med de store skavanker, og du ikke har behov for at forebygge disse, kan du overveje at kigge efter en sko, som er fleksibel og let. En lettere sko kan bidrage til et hurtigere bevægelsesmønster på banen, men hvis du spiller 2-3 gange om ugen, vil det for de fleste være godt givet ud at vælge en padelsko med god stødabsorbering og en sål, der matcher det underlag, du spiller på. Med ovenstående in mente ser man flere elitespillere bruge en lettere sko til kampe og turneringer og en mere solid og støttende sko til de daglige træningspas.  

Skoens pasform

En sidste ting, du bør være opmærksom på, er skoens pasform. Du må ikke undervurdere, hvor stor en betydning det har, at skoen sidder godt på foden i padel, hvor du har mange retningsskift og hurtige afsæt. Vi er født med forskellige fødder, der varierer i bredden, nogle har knyster, andre er platfodet og så videre. Hvis det er muligt at prøve skoen, før du køber den, vil dette være en kæmpe fordel. Det er næsten en umulig opgave at vurdere hvor godt skoen sidder på foden, før du har prøvet den. Vi anbefaler derfor at prøve forskellige padelsko, så du har noget at sammenligne med. Du kan i øvrigt blive endnu klogere på dine fremtidige padelsko ved at læse vores ultimative guide til valg af padelsko.

Padeltaske

En padeltaske er en god måde at transportere dit udstyr til og fra banen på. Padeltasker findes i mange forskellige størrelser og stilarter og kan spænde fra enkle slyngetasker til store rygsække. Når du vælger en padeltaske, skal du overveje størrelsen og antallet af bat, du skal have med, samt eventuelt ekstra udstyr, som du skal medbringe. Dine behov stiller nogen krav til tasken, som du bør overveje før køb. Med det menes, at en elitespiller/træner har nogen andre behov end motionisten, der spiller et par gange om måneden.

De fleste tasker til padel er udstyret med et separat rum til sko, da det kan være rart at få lugtende sko og andre genstande adskilt efter 2 timers spil. Det er dog ikke alle tasker, der er udstyret med et separat rum til sko. Undersøg derfor dette nærmere, hvis et separat rum til sko er aktuelt for dig. Prisen på en taske ligger i prislejet fra 300-1000 kr. – du kan finde padeltasker i alle former og farver her. 

Overgrips til padelbat

Overgrip til dit padelbat er ikke en detalje, som alle prioriterer, men for de fleste spillere gør det en afgørende forskel. De fleste bat er monteret med standardgreb fra start. Standardgrebet er typisk lagt tyndt på, og har ofte ikke hverken svedabsorberende eller tacky egenskaber. Vi anbefaler, at du lader fabriksgrebet sidde på battet og monterer et overgrip udover dette. Tykkelsen på dit grip skal selvfølgelig passe til størrelsen på din hånd, men for mange vil det blive for tyndt at spille kun med fabriksgrippet, hvorfor du holder mere krampagtigt fast om battet og risikerer at udvikle overbelastningsskader som tennisalbue. Et overgrip har den funktion at sikre et fast greb om battet. Med et fast greb om battet optimerer du dine chancer for at præstere bedre på banen og få mere konsistente slag.

Spar ekstra meget med Padellifes pakketilbud

Her hos Padellife finder du altid fordelagtige priser på padeludstyr. Hvis du overvejer at slå dig sammen med din makker om køb af udstyr, kan der være mængderabatter at hende. Vi har lavet denne side med pakketilbud, hvor du kan shoppe flere bat ad gangen, købe eksempelvis bat og taske fra samme mærke og meget mere. 

Vi håber, at du har fået blod på tanden med hensyn til padel, og at du har lyst til at prøve kræfter med den fantastiske bat-sport. Vi ses på padelbanerne! 

Forrige artikel Oversigt over padelbaner i Danmark
Næste artikel Hvad er forskellene på padel, tennis og padeltennis?
-- subify Snippet Start -->