Gå til indhold
Velkommen til Padellife - din padelekspert!
Velkommen til Padellife - din padelekspert!
Hvad er forskellene på padel, tennis og padeltennis?

Hvad er forskellene på padel, tennis og padeltennis?

Padel er blevet mere og mere populært i Danmark de seneste år, og der skyder jævnligt nye padelhaller op rundt omkring i landet. Med den nye sport følger også spørgsmål og misforståelser omkring padelsportens navn, regler og dens beslægtede sportsgrene. I dette indlæg kan du lære, hvad du skal kalde din nye yndlingssport, og du kan blive klogere på forskellene mellem padel, padeltennis og tennis.

Hedder det padel eller padeltennis?

Umiddelbart lyder padel og padeltennis som to sider af samme sag. Alene navnene indeholder jo begge to padel, så mon ikke det bare er to forskellige navne til samme sport? Svaret på det spørgsmål er faktisk nej. Den udgave af sporten som vi kender den fra især Spanien og Sydamerika, og som nu også har vundet indpas herhjemme, hedder faktisk bare padel. Padeltennis (på englesk paddle tennis) er en amerikansk sport med rødder i New York, men det er altså ikke den sport, som vi i Danmark virkelig har taget til os de seneste år. 

Hvad er forskellen på padel og padeltennis?

Paddle tennis adskiller sig især fra padel ved, at det spilles med et tyndere bat og blødere bolde. Det spilles oftest i et double-format, som vi kender det fra tennis og padel. Scoresystemet er ligeledes det samme, men dimensionerne på en paddle tennis bane er anderledes end en padelbane. I paddle tennis er banen ikke omgivet af glasvægge og trådhegn, så du kan ligesom i tennis slå bolden "out", når du rammer uden for banens yderlinjer. 

Hvad er paddle tennis så?

Har du prøvet at spille paddle tennis, er der flere ligheder mellem sportsgrenene, som du kan tage med over fra padel. Bare se denne video fra Paddle Legends, hvor man har lokket padel-legenden, Juan Martin Diaz, ud at spille paddle tennis:

Padel stammer fra Mexico og har rødder i platform tennis og squash

Padel, som vi spiller i Danmark, blev opfundet i 1960’erne af en mexicansk forretningsmand ved navn Enrique Corcuera. Med inspiration fra squash og platform tennis byggede han en padelbane i sin feriebolig i Acapulco, og Enrique Corcuera betragtes af mange som manden, der opfandt padel. Du kan læse mere om padels oprindelse i denne artikelI dag er der langt flere, der spiller padel end padeltennis, og padel anses i det hele taget som en sport hastigt på vej frem.

Platform tennis - hvad er nu det?

Det er helt fair, hvis du synes, der er mange begreber at holde styr på, når man diskuterer navnet på padel. For vi kastede lige endnu en sportsgren ind i forrige afsnit; Platform tennis. Denne sport har rødder, der går langt tilbage, og den er ikke mindst udbredt i dele af USA. Der er visse ligheder ved banen i platform tennis og paddle tennis, men i forhold til platform tennis og padel er det helt store fællestræk, at banen i begge sportsgrene er omkranset af vægge/gitter, som du må bruge aktivt i spillet.

Du kan se en kort intro til platform tennis fra USPTA (United States Professional Tennis Association) herunder:

POP Tennis - hvad er det?

Måske er du stødt på begrebet POP Tennis? Det er faktisk det samme som paddle tennis. Navneændringen til POP Tennis opstod, da promotorer af sporten ønskede, at navnet skulle forbindes med lyden af bolden, der rammer battet, deraf pop'et. POP Tennis blev skabt i 1898 i USA af pastor Frank Beal i Albion, Michigan. Paddle Tennis førte direkte til skabelsen af Platform Tennis i 1920'erne, som igen førte til starten af Padel i 1960'erne i Mexico. I dag har POP Tennis tæt på 2 millioner spillere på verdensplan.

Hvor mange mennesker spiller padel?

Ifølge Det Internationale Padelforbund var der i 2022 over 25 millioner padelspillere på verdensplan. Fordelingen mellem mænd og kvinder er anslået til at være meget lige, og padel spilles på tværs af forskellige aldersgrupper, køn og baggrunde. Alene i Spanien er der over 20.000 padelbaner og mere end 6 millioner aktive padelspillere. Således er padel blevet den næstmest populære sport kun overgået af fodbold i det sportsglade land, som mange danskere også ynder at tage til for at nyde klimaet og få padelundervisning. 

Ligheder og forskelle mellem tennis og padeltennis

I kølvandet på forvirringen mellem padel og padeltennis er mange nye i sporten også i tvivl om, hvad forskellen egentlig er på tennis og padel. De to spil er da også beslægtede i kraft af deres egenskaber som ketchersportsgrene, og man bruger også samme scoresystem i padel og i tennis. Desuden minder boldene meget om hinanden, og banens form, net og servefelter er ligeledes velkendte.  

Der er dog også markante forskelle på tennis og padel. Forhold som banens størrelse, afgrænsning og udstyr gør, at padel er nemmere at gå til end tennis. Som begynder er det lettere at få længere dueller i gang i padel, da det for flertallet at nemmere at kontrollere sine slag i padel end i tennis. Og så gør side- og bagvæggene på padelbanen også, at flere oplever at få “en second chance” for at returnere modstandernes slag. Hvis du er ny i sporten, har vi lavet en padel ordbog, hvor du kan blive klogere om de mange udtryk og ord, man bruger i padel. Herunder har vi samlet de væsentligste forskelle på padel og tennis.

Banens størrelse

En af de vigtigste forskelle i padel og tennis er banernes størrelse. Tennisbaner er større end padelbaner, hvor en standard tennisbane måler 23,77 meter i længden gange 10,97 meter i bredden (i double).

Eksempel på en standard doublebane i tennis:

Padelbaner er 20 meter gange 10 meter for en standard doublebane.

Eksempel på en standard doublebane i padel:

En singlebane i padel måler 20 meter i længden og 6 meter i bredden.  

Eksempel på en standard singlebane i padel:

Glasvægge og gitter

Mens en tennisbane blot er omkranset af banens linjer, er padelbanen omgivet af vægge, som bidrager til at holde bolden i spil, og samtidig åbner op for brug af forskellige vinkler og taktikker. Oprindeligt blev væggene rundt om padelbanen indført for at undgå at bolden røg for langt væk, når en duel blev afgjort. Men væggene bidrog også til, at boldene blev nemmere at returnere, og at duellerne blev længere.

Padelbanen er således omkranset af 3 meter høje glasvægge, mens bagvæggene er 4 meter høje, da der er yderligere 1 meter med metalgitter.   

Udstyr: Padelbat i stedet for tennisketchere

En anden væsentlig forskel mellem de to sportsgrene er den type “slagvåben”, der anvendes. I tennis bruger spillerne en længere ketcher med strenge, mens man i padel spiller med bat fremstillet af carbon eller glasfiber og uden strenge. Denne forskel i ketcher/bat gør det sammen med en lidt blødere bold nemmere at kontrollere og returnere sine slag i padel, hvorfor man også ser længere dueller i padel. 

Hvis du er nysgerrig på et nyt bat, men du ikke ved, hvad du skal vælge, kan du læse meget mere om dette i vores dybdegående guide om padelbat. Alternativt kan du gå direkte til vores kæmpe udvalg af padelbat.  

Underlag

Ligesom man i tennis har forskellige baneunderlag som grus, græs og hardcourt, opererer man også i padel med forskellige underlag. Padelbaner findes også med forskellige former for underlag som kunstgræs (herunder forskellige typer af kunstgræs), cement og beton. Forskellige typer af kunstgræs er det mest udbredte, hvor man enten har sand liggende under underlaget eller synligt i toppen. 

I Danmark er det mest almindelige underlag i padel det såkaldte mondo-underlag med 8mm kunstgræs. Mange danske padelhaller har således de velkendte blå græsmåtter, hvor sandet ligger under underlaget. Padelbanens sand har en stabiliserende funktion på underlaget og bidrager til banens holdbarhed. 

Hvilke sko passer til padelbanens underlag?

Du bør spille padel i sko, der er lavet til formålet. Underlagets struktur med kunstgræs stiller krav til de sko, du spiller i. Det er vigtigt, at du får et optimalt greb i banen, så du kan stå godt fast og foretage hurtige retningsskift, afsæt og split steps. Hvis du vil vide mere om, hvad du skal være særligt opmærksom på ved fodtøjet i padel, kan du læse vores komplette guide til padelsko. Er du på udkig efter et par nye sko til padel, kan du se vores brede sortiment af padelsko her.

Forrige artikel Hvad skal man bruge til padel?
Næste artikel Hvornår opstod padel?
-- subify Snippet Start -->