Gå til indhold
Velkommen til Padellife - din padelekspert!
Velkommen til Padellife - din padelekspert!
Guide til padelgrips

Guide til padelgrips

Det er af stor betydning at finde det bedste grip til dit padelbat. Hvis du ikke har et godt greb om battet, risikerer du, at det glider i hånden, og du mister præcision i dit slag. Et godt grip koster 30-50 kr., så for en lille udskrivning får du et stort udbytte. Men hvilket grip skal man vælge til padel? Og hvor længe holder et overgrip egentlig? Vi har samlet svarene på disse spørgsmål samt mange flere i denne artikel, der er din ultimative guide til at finde det perfekte padelgrip.

De forskellige typer af grips til padelbat

Der findes overordnet 2 typer af greb til padelbat: Overgrips og replacementgrips. Eller på dansk: Overgreb og erstatningsgreb. Og så er der undergrips, som kan kategoriseres som en særlig type erstatningsgreb. I det følgende gennemgår vi de forskellige griptyper.  

Overgrips

Det mest almindelige i padel er, at man lader det grip, der fra start er monteret på battet, sidde, og lægger et overgrip udover det. Hvis du lige har købt et nyt padelbat, anbefaler vi derfor, at du monterer et overgreb på dit bat og gerne inden det originale greb er taget i brug. 

Hvor tykt skal grippet være?

Som det ligger i ordet, så ligger overgrebet udenpå et andet greb, og det er vigtigt, at tykkelsen på grebet passer til din hånd. Et godt overgrip skal forebygge, at battet glider i din hånd. Da padelbat som udgangspunkt er født med et one-size greb fra fabrikken af, så er det vigtigt, at man vurderer grebets størrelse i forhold til sin spillehånd. Som udgangspunkt bør grebets størrelse passe med, at man kan lægge en lillefinger mellem fingerspidserne og puden under din tommelfinger, når man holder et almindeligt udgangsgreb og ikke klemmer hårdt.

En central pointe er, at individuelle præferencer har meget at sige i valget af tykkelse på grippet, da fx. tidligere badmintonspillere kan foretrække et mindre greb, mens tidligere tennisspillere kan foretrække et noget større greb. Vi anbefaler at have for øje, at du ikke må spænde for meget i hånd og arm i forbindelse med spillet, hvilket kan forårsage en padelalbue. Vores bedste tip er derfor, at du prøver dig lidt frem med tykkelsen på grebstørrelsen.

Replacement grips

Erstatningsgrebet, som battet er født med, anbefaler vi, at du ikke udskifter medmindre, du har slidt det ned gennem spil eller at det originale greb har siddet på så længe, at det påvirker overgrebet, der er monteret udenpå det.

Som navnet antyder, kan et replacement grip erstattes af et andet grip. Det bliver aktuelt i tilfælde, hvor man ønsker et specielt mønster i grebet eller en hårdere feeling. Her har man så mulighed for at erstatte det originalgrip, som battet har fra start, med et nyt erstatningsgreb som har lige præcis de egenskaber, som du ønsker. 

Eksempelvis findes der lædergreb som ikke er lige så blødt som de almindelige erstatningsgreb, som er lavet af PU-skum. Lædergrebet kan give en stivere/hårdere feel og dermed gøre kanterne i grippets overflade tydeligere.

Undergrips

Et undergrip skal ligge inderst på battets skaft. Derfor ligger det også i undergrippets natur, at du fjerner battets originalgreb og erstatter det med dit foretrukne undergrip. Et godt undergrip reducerer vibrationerne fra slaget op gennem din arm og hjælper med at forebygge skader. 

Undergrips kommer i forskellige tykkelser, mønstre og hårdheder. Et populært undergrip er Bullpadel Hesacore, som er et gummiovertræk, der kan tage vibrationer i slaget samt ændre ergonomien i grebet.

Bullpadel Hesacore

Den mest udbredte løsning er at lægge sit Hesacore grip inderst og et overgrip udenpå. Dog foretrækker nogle at montere sit Hesacore udenpå et originalt eller almindeligt erstatningsgreb for at undgå, at selve gummiovertrække kan glide. En anden løsning kan være Shox' ergonomiske grips, som fås i forskellige hårdheder og 'feelings'. 

Yderligere en løsning vi vil nævne, er en såkaldt ”Apacita”, som igen ændrer ergonomien og følingen i grebet.

Fælles for de ovennævnte løsninger er, at de bestræber sig på at give dig en greb-løsning, der passer til præcis dit behov. Eksempelvis markedsfører Hesacore og X-grip sig blandt andet ved at kunne neutralisere en del af vibrationerne fra dit bat og dermed have god effekt for folk med overbelastningsskader i arm og skulder (fx padelalbue). Med lædergrebet oplever mange en fordel i, at kanterne bliver lettere at mærke, når man justerer grebet til de forskellige slag i padel mellem forhånd, baghånd, volley, smash, bandeja osv.

Til langt de fleste anbefaler vi dog, at man starter med at montere et overgrip ovenpå sit originalgreb. Dette skal gerne ske uden, at erstatningsgrebet er blevet brugt.

Montering af overgreb på dit padelbat

Når du lægger et nyt grip på dit bat, starter du altid i bunden af skaftet, og vikler opad. Start med den smalle ende af overgrippet, der fra start er skåret til. Når du har viklet grippet på, klipper du det overskydende grip af.

Først og fremmest skal overgrebet sættes på, så det passer til højre- eller venstrehåndede spillere. For de højrehåndede gælder, at man skal vikle højre om, mens man som venstrehåndet skal vikle modsat. Ved Hesacore og X-grip spiller dette ingen rolle, da gummiovertrækket er symmetrisk. 

En anden vigtig overvejelse er i forhold til overlap, hvor man kan tilpasse i forholdet til, hvor tykt man ønsker grebet. Som udgangspunkt kan man vælge minimalt eller 50/50 overlap. Blandt tidligere tennisspillere ser man ofte minimalt overlap mens 50/50 overlappet er noget der ses mere blandt badmintonspillere. Det vigtigste er dog, at du vælger den løsning, der giver den rigtige samlede tykkelse på dit greb.

Hvilken tykkelse skal padelgrip have?

Det er individuelt hvilken grebstørrelse, der er bedst for den enkelte padelspiller, men vores generelle anbefaling til tykkelsen af dit padelgrip er følgende:

Junior/damehånd: 1 overgreb monteret med så tyndt overlap som muligt udover originalgrebet. Alternativt blot et originalgreb, eller hvis det skal være helt tyndt, så afmonteres erstatningsgrebet og overgreb monteres istedet.

Herrehånd: 1 overgreb monteret med minimalt til 50/50 overlap udenpå originalgrebet.

Stor herrehånd: 2 overgreb monteret med overlap justeret efter behov udenpå originalgrebet.  

Ovenstående anbefalinger er vejledende, og vi anerkender fuldt ud, at mange har individuelle præferencer, som kan afvige herfra. Montering af hesacore, x-grip og apacita har indflydelse på størrelsen på grebet, og derfor anbefaler vi, at man prøver sig frem. 

Har du brug for vejledning til valg af padelgrip, er du altid velkommen til at kontakte os. Alternativt kan du kigge forbi vores fysiske padelshop i København, hvor vi også gerne hjælper dig med at sætte grip på dit padelbat. 

Anbefalinger til valg af overgrip

Markedet for overgreb er tæt pakket med mange forskellige typer af greb med forskellige egenskaber. Nedenfor gennemgår vi kort nogle af de mest populære padelgrips og vores egne anbefalinger.

Svedtransporterende og tacky overgrips

Når du skal vælge et overgrip til padel, er der først og fremmest grebets evne til at absorbere sved og grebets evne til at være ”klistret” (tacky). Generelt modvirker disse to egenskaber hinanden, da de mest klistrede grips ofte kan blive glatte i overfladen af sved, hvorimod de mere absorberende overgreb kan føles glatte, hvis de benyttes af en helt tør spillehånd. Vores bestsellers befinder sig generelt et sted midt imellem på skalaen, og her er det meget individuelt, hvad der virker for folk.

Toalson overgrips

Toalsons overgrips er blevet mere og mere populære de seneste år. Deres overgrips er holdbare og ligger i et meget rimeligt prisleje. I Toalsons sortiment af grips finder du henholdsvis en Ultra og Power-udgave. Ultra grippet er den tyndeste og mest klæbrige version, men Power grippet er lidt tykkere og har en 'soft feel'. Derudover tilbyder den japanske virksomhed en luksus-udgave i form af Volcanic grippet samt en ekstra absorberende og tacky version i Neo Quick grebet. 

 

Wilson overgrips

Wilson Pro overgrips er en anden meget populær løsning, som ligeledes har deres R&D fra tennisverdenen, hvor de altid har været blandt de største mærker. Deres Pro overgreb er en klassiker til ketchersport generelt, og de har en god absorberingsevne samtidig med, at den klistrer udmærket. En anden god egenskab ved dette greb er, at holdbarheden er forholdsvis god sammenlignet med mange af de andre overgrips.

Padellife by YouPadel overgrip

I samarbejde med YouPadel har Padellife udviklet et overgrip specielt til padel, som udmærker sig ved en super klæbrighed og samtidig en fin absorberingsevne. YouPadel overgreb er noget, de fleste kan spille med, da spilleegenskaberne er helt i top. 

Få hjælp til valget af det bedste padelgrip

Generelt er valget af overgreb meget individuelt, og vi anbefaler, at man prøver sig frem. Du er altid velkommen til at spørge om vores holdning til en grebløsning. Hos Padellife har vi selv spillet os igennem en lang række forskellige padelgreb og diverse hjælpemidler til at gøre grippet endnu bedre, og vi deler gerne vores erfaringer. Find dit nye padelgrip i vores store udvalg

Hvor ofte skal man skifte grip på sit padelbat

Som udgangspunkt skal du ikke gå på kompromis med grebet i forhold til valg af slag. Det tydeligste tegn på, at du bør overveje at skifte greb er, når battet ”smutter” eller glider i hånden under en duel. Når dette sker, er dit grip også ofte blevet misfarvet af sved og slidtage.

For de fleste spillere bør et overgreb kunne holde til minimum 10 timers spil. Hvis dette ikke er tilfældet, tyder det på, at du bør overveje at se på alternative løsninger. Måske skal du skifte type af overgrip - eller du kan drage fordel af en af de mange hjælpemidler, som kan forbedre effekten af dit overgrip (se næste afsnit). Ovenstående 10-timers-regel er naturligvis ikke uden undtagelser, da der findes talrige eksempler på, hvordan fx professionelle spillere skifter overgreb inden hver kamp, og ja endda nogle gange inden hvert sæt, hvis forholdene er ekstraordinært varme.

Hjælpemidler som sprays og gels til dit padelgrip

Udover selve grippet kan du finde en række hjælpemidler, der kan hjælpe dig med at få bedre greb om battet.

Grippy Gripz

Grippy Gripz har blandt andet udviklet en gel, der kan smøres i hånden for at modvirke håndsved ud fra samme princip som flydende kalk. Yderligere er produktet også antibakterielt. Grippy Gripz har selv produceret denne korte video om produktet:

Gorilla Grip 

Gorilla Grip er en af de mest populære løsninger blandt de professionelle. Det er et mini-håndklæde eller klud, som går under navnet Gorilla Gold grip enhancer. Kluden indeholder en slags harpiks, som påføres i små doser på spillehånden og overgrippet. Ideelt set anvendes kluden i små mængder ved hvert sidebytte under en kamp. Den fungerer bedst på overgreb med medium klæbrighed og medium absorberingsevne. Vi anbefaler Tourna Tac og YouPadel overgreb ved anvendelse af Gorilla Grip enhancer for den bedst mulige effekt. 

4ON Total Grip / Total Grip

4ON Total Grip / Total Grip spray er et klister-produkt, som gør, at du ikke mister grebet i de afgørende øjeblikke. Den almindelige Total Grip voks påføres forsigtigt i spillehånden, hvor en dosis ca. bør svare til en lillefingernegl. Med sprayen er produktet en smule lettere at dosere i spillehånden, hvor vi anbefaler, man starter med meget forsigtig dosering og evt. opjusterer brugen efter behov. Ideelt set anvendes lidt ad gangen ved hvert sidebytte under en padelkamp. Produktet fungerer bedst på 4on’s eget overgrip, men kan også anvendes på de mest almindelige overgrip som fx Wilson. Følgende instruktionsvideo om 4ON TotalGrip er fra 4ON's egen hjemmeside:

Forrige artikel Gaveidéer til ham
Næste artikel Guide til valg af padeltaske
-- subify Snippet Start -->