Gå til indhold
Velkommen til Padellife - din padelekspert!
Velkommen til Padellife - din padelekspert!
Hvornår opstod padel?

Hvornår opstod padel?

Padelsporten opstod i Mexico i 1960'erne og har siden vundet stor popularitet i store dele af verden. Padel kombinerer elementer fra andre ketchersportsgrene, hvor banens geometri, net, scoresystem og bolde leder tankerne hen på tennis, mens banens vægge kendes fra squash og platform tennis. En padelbane måler 10 x 20 meter og er således mindre end en traditionel tennisbane. Double-formatet med fire spillere fordelt på to par er klart det mest udbredte i padel, men der findes også singlebaner på 6 x 20 meter.

Hvor stammer padel fra?

Padel blev skabt af Enrique Corcuera, en mexicansk forretningsmand, der i 1969 ombyggede en squashbane i sin feriebolig i Acapulco til sin egen padelbane. Foruden squash tog Enrique Corcuera også inspiration fra platform tennis, og han døbte sin version af spillet "Paddle Corcuera". Med tiden bidrog Corcuera også til indførelsen af padelbat og padelbolde, som var lettere at håndtere end det traditionelle tennisudstyr, hvilket gjorde spillet mere tilgængeligt for begyndere. Du kan i øvrigt læse meget mere om forskellene på padel, padeltennis og tennis her

Dansk padelmærke opkaldt efter Corcuera

I forlængelse af padels oprindelse kan det i øvrigt nævnes, at nu afdøde Enrique Corcuera faktisk har lagt navn til et dansk padel brand. Århusianske Cuera har nemlig fundet inspiration i Corcuera og har som en hyldest opkaldt deres virksomhed efter den mexicanske forretningsmand, der opfandt padel. Du kan se vores udvalg af padeltøj fra Cuera her.

Padels historie

Fra Enrique Corcuera’s hjem i Mexico bredte padel sig via hans spanske venner sig til en tennisklub i Marbella, hvor man opførte to padelbaner. Derfra begyndte padel i 1970'erne at brede sig blandt overklassen i Marbella og fra den spanske solkyst nåede det også snart uden for Europas grænser til Argentina. 

I dag er padel ekstremt populært i Spanien, hvor padel er den næstmest populære sport kun overgået af fodbold. Desuden er padeltennis også en stor sport i visse sydamerikanske lande, hvor ikke mindst førnævnte Argentina er en magtfaktor med flere spillere i toppen af verdensranglisterne i padel for både damer og herrer. Ligeledes er padel udbredt i visse dele af Asien og Afrika foruden Europa, hvor det er en hastigt voksende sportsgren. 

Kigger man lige over på anden side af Øresund, er padel en stor sportsgren i Sverige, hvor bl.a. Fodboldstjernen, Zlatan Ibrahimovic, har opført sin egen kæde af padelhaller, Padel Zenter. Herhjemme har sportsstjerner som den tidligere landsholdspiller i fodbold, Thomas Gravesen, og eks-landsholdsspillerne i håndbold, Jesper Nøddesbo og Lars Krogh Jeppesen, også investeret i opførelsen af padelcentre, hvor faciliteterne er i top.

Er det svært at spille padel?

Padel er nemt at gå til og let at lære, men svært at mestre, hvilket gør sporten både sjov og attraktiv for spillere på alle niveauer. Det er en hurtig og dynamisk sport, der kræver hurtige reflekser, god hånd-øje-koordination og strategisk tænkning. Desuden er padel en social sport, og da den som nævnt primært spilles i double-format, så får spillerne mulighed for at interagere og knytte bånd med deres partnere og modstandere i langt højere grad end i sportsgrene, hvor man spiller single. Derfor bruges padel også til networking og teambuilding, ligesom det er en populær aktivitet i mange familier, hvor man spiller på tværs af aldersgrupper.

WPT: Den professionelle World Padel Tour

Med World Padel Tour har sporten også en professionel tour, der fungerer som padels fornemmeste udstillingsvindue. Her konkurrerer verdens bedste padelspillere til World Padel Tour turneringer rundt om i verden, herunder i Europa og Sydamerika. For Danmarks vedkommende blev WPT turneringen i 2022 og 2023, Danish Padel Open, med afholdelsen i Royal Stage i Hillerød et foreløbigt højdepunkt med et triumvirat af padelstjerner, der viste sporten frem på dansk grund og gav interessen herhjemme et yderligere boost. 

Padelbaner i Danmark

Har du fået blod på tanden i forhold til at prøve kræfter med sporten, kan du her se en oversigt over padelbaner i Danmark. Der er efterhånden skudt en hel del padelhaller og -centre op i det danske land, så uanset hvor i landet du befinder dig, kan du finde en padeltennisbane inden for kort afstand.

Forrige artikel Hvad er forskellene på padel, tennis og padeltennis?
Næste artikel Gaveidéer til hende
-- subify Snippet Start -->